Rozstrzygnięto jubileuszową edycję Responsible Fashion Awards

Monika Marczak-Żynkin została laureatką jubileuszowej, V edycji Responsible Fashion Awards. LPP jest partnerem konkursu promującego proekologiczne i proetyczne wartości w modzie.

Responsible Fashion Awards to konkurs, który od pięciu lat organizuje Międzynarodowa Szkoła Kostiumografii i Projektowania Ubioru. Inicjatywa skierowana jest do projektantów, a za główny cel stawia sobie promocję proekologicznych i proetycznych wartości w modzie. Stąd też zadaniem uczestników jest zaprojektowanie kolekcji w duchu zrównoważonego rozwoju.

– Jubileuszowa edycja pokazała śmiałość i odwagę projektantów. Każda z finałowych sylwetek w indywidualny, bardzo świadomy sposób nawiązywała do kontekstu odpowiedzialnej mody – zaczynając od doboru materiału, przez ścisłą kontrolę jego zużycia, wykorzystanie metod upcyclingu, naturalnego barwienia czy możliwość stylizacji wykonanych projektów na wiele sposobów – osadzając ją w szerszym wymiarze kulturowym czy trendowym. Jak co roku także i w tej edycji konkursu, projektanci zaimponowali swoją kreatywnością i zaangażowaniem w tworzenie kolekcji z poszanowaniem środowiska – mówi Natalia Szydłowska-Magdziarz, product manager Reserved.

W tym roku międzynarodowe jury wybrało dziesięciu finalistów, którzy mieli za zadanie odszyć jedną sylwetkę, korzystając przy tym z tkanin zapewnionych przez LPP. Gotowe sylwetki zostały zaprezentowane podczas gali finałowej w Muzeum Chopina w Warszawie.

Wśród projektów pojawiły się inspiracje zbrojami, witrażami czy origami, manipulacje tkaniną oraz farbowanie materiałów naturalnymi barwnikami, na przykład kawą. Swoje projekty pokazało ostatecznie 9 osób: Julia Bogacz, Anna Chilmon, Patrizia Ende, Weronika Kamińska, Paweł Krzyżak, Magdalena Kubacka, Anita Pisarek, Marta Sołoducha i Monika Marczak-Żynkin, która została zwyciężczynią. Jury uznało za najlepszą jej sylwetkę z kolekcji Shiro-Kuro, inspirowanej japońskimi elementami ubioru.

– Projekt autorstwa Moniki Marczak-Żynkin wzbudził zdecydowanie największy zachwyt jury, ale też osób obecnych na finałowej gali. To, co nas-jury zachwyciło w tym projekcie, to jego niesamowita kompletność i spójność – począwszy od samej koncepcji wywodzącej się z kultury japońskiej, przez piękno i prostotę formy nawiązującej do kimona, przemyślane użycie materiałów, bardzo ciekawe, strukturalne detale, świetne wykonanie – zarówno konstrukcji, jak i odszycia, ale także funkcjonalność i ponadczasowość – podkreśla Anna Sołtys, dyrektor biura produktowego Reserved w Warszawie.

Przygotowana przez laureatkę sylwetka składała się z płaszcza z peleryną, która może stanowić osobny element i zostać wykorzystana w innych stylizacjach. W swojej pracy Marczak-Żynkin wykorzystała twill bawełniany i satynę poliestrową z recyklingu.

– Moja kolekcja Shiro-Kuro (po japońsku „Czarnobiałe”) ma formę użytkową, inspirowaną luźno elementami wafuku, czyli tradycyjną odzieżą japońską oraz modą streetwear. W swoich projektach staram się pokazać ciekawe rozwiązania konstrukcyjne – inspirują mnie tacy twórcy i mistrzowie jak Yohji Yamamoto, Issei Miyake czy Tomoko Nakamichi. Kluczowe jest dla mnie również to, aby tworzyć modę funkcjonalną. Tak rozumiem odpowiedzialność w modzie – projektować i szyć ubrania, które nie tylko robią wrażenie w warstwie wizualnej, ale też są wygodne i chce się je nosić na co dzień. Wygrana w konkursie to niesamowite przeżycie – cieszę się że jury doceniło moją sylwetkę i nie mogę już doczekać się pokazu na gali dyplomowej MSKPU we wrześniu – podkreśla Monika Marczak-Żynkin, laureatka Responsible Fashion Awards.

Zwyciężczyni otrzymała 10 tys. zł, tkaniny na odszycie całej kolekcji, roczne stypendium w MSKPU oraz możliwość zaprezentowania kolekcji na pokazie dyplomowym szkoły we wrześniu 2024 roku.

Pracę młodych projektantów oceniało jury konkursu składające się ze specjalistów z branży CSR, wykładowców, dziennikarzy i przedstawicieli świata mody. LPP reprezentowały Anna Sołtys, dyrektor biura produktowego Reserved w Warszawie oraz Natalia Szydłowska-Magdziarz, product manager Reserved.

– RFA to spełnienie mojego wieloletniego marzenia o konkursie zorientowanym na sustainability. Jestem dumna, że wspólnym wysiłkiem udało nam się kontynuować projekt bez przerwy, nadal w czasach pandemii. Mam nadzieję, że również stworzyliśmy silne DNA konkursu, które przyciąga osoby zorientowane na mądre i świadome projektowanie. W nasze 5- te urodziny życzę wszystkim byłym, obecnym oraz przyszłym uczestnikom jak najwięcej sukcesów. Natomiast zespołowi MSKPU oraz LPP jeszcze raz dziękuję za dotychczasową współpracę i za wspaniałe przygotowanie rocznicowej edycji – podsumowuje Magdalena Płonka, dyrektor Międzynarodowej Szkoły Kostiumografii i Projektowania Ubioru i pomysłodawczyni konkursu.

Fot. Jacek Kurnikowski/AKPA

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowej. Od 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając kolekcje w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Helsinki czy Tel Awiw. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay, których oferta dostępna jest dziś w sprzedaży stacjonarnej i online na blisko 40 rynkach na świecie. Spółka posiada sieć blisko 2400 salonów o łącznej powierzchni ponad 2 mln m2 i każdego roku dystrybuuje odzież oraz akcesoria na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę, tworząc miejsca pracy dla 43 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.