Zmiany w zarządzie Grupy LPP

17 października br. Przemysław Lutkiewicz, wiceprezes zarządu LPP, złożył rezygnację z pełnionej funkcji z powodów zdrowotnych. W związku z tą decyzją prezes zarządu Marek Piechocki poinformował, że zamierza zgłosić akcjonariuszom Marcina Bójko, dotychczasowego dyrektora finansowego LPP, jako kandydata do powołania w skład zarządu w roli wiceprezesa – dyrektora finansowego spółki.

– Przyjęcie rezygnacji Przemysława Lutkiewicza nie było łatwe, ale rozumiemy i szanujemy jego decyzję. Chcę przede wszystkim wyrazić głęboką wdzięczność za jego ogromne zaangażowanie i profesjonalizm, jakie wnosił do naszej organizacji każdego dnia. Ostatnie lata były dla LPP pełne wyzwań, a mimo to, w trudnych warunkach rynkowych rozwijaliśmy nasz biznes, co jest także niewątpliwie zasługą Przemka. Bardzo dziękuję za wszystkie lata wspólnej pracy. Mam zamiar rekomendować akcjonariuszom powołanie do zarządu Marcina Bójko, który od ponad roku pełni funkcje zarządcze w obszarze finansów Grupy LPP i posiada odpowiednie kompetencje oraz doświadczenie. Obecność Marcina w zarządzie da gwarancję ciągłości, stabilnego zarządzania i konsekwentnej realizacji ambitnych celów rozwojowych, jakie przed sobą stawiamy. Wierzę, że niebawem akcjonariusze zatwierdzą jego dołączenie do zarządu jako osoby dobrze znającej firmę i rozumiejącej nasz biznes – komentuje Marek Piechocki, prezes zarządu LPP.

Ustępujący z dniem 17 października br. z funkcji wiceprezesa zarządu LPP Przemysław Lutkiewicz związał się z gdańską spółką w 2008 r. Od 2015 r. jako wiceprezes zarządu odpowiadał za obszar finansów, controllingu, audytu wewnętrznego, relacji inwestorskich oraz prowadził nadzór nad spółkami zagranicznymi całej Grupy LPP.

– To nie była łatwa decyzja, ale przychodzi moment, kiedy względy osobiste i troska o stan zdrowia muszą wyjść na pierwszy plan. Przez ostatnie lata wspólnie z pozostałymi kolegami z zarządu oraz wszystkimi pracownikami firmy miałem możliwość budowania wyjątkowej organizacji, która ma własny pomysł na rozwój i wie jak go realizować. Obszar finansów pozostawiam w dobrych rękach – w moim przekonaniu Marcin Bójko zapewni kontynuację najlepszych praktyk, do których przyzwyczailiśmy rynek, a do pracy zarządu wniesie świeże spojrzenie. Wszystkim, których spotkałem na swojej zawodowej drodze w LPP, chcę bardzo serdecznie podziękować. To ludzie są siłą tej firmy i to właśnie dzięki ambitnym i zaangażowanym zespołom tworzącym LPP, z którymi miałem zaszczyt pracować, zbudowaliśmy prężnie działającą organizację. Życzę powodzenia i wielu sukcesów wszystkim moim współpracownikom – komentuje swoją decyzję Przemysław Lutkiewicz.

W związku z rezygnacją Przemysława Lutkiewicza, zarząd LPP złożył wniosek o zwołanie na dzień 15 listopada 2024 r. Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy w celu przeprowadzenia głosowania nad uchwałą powołującą Marcina Bójko na stanowisko wiceprezesa zarządu LPP.

Marcin Bójko związany jest z LPP od 2023 r. jako dyrektor ds. controllingu. Od czerwca 2024 r. nadzoruje także pracę zespołów księgowości oraz raportowania i sprawozdawczości.

– LPP jest dziś silną, rozwijającą się w imponującym tempie organizacją, z jasną wizją przyszłości. Zamiar zgłoszenia mojej kandydatury na tak odpowiedzialne stanowisko traktuję jako osobiste wyzwanie, ale także dowód zaufania. Mam nadzieję, że moje dotychczasowe doświadczenia zawodowe oraz wiedza zdobyta w LPP w czasie wspólnej pracy z Przemkiem Lutkiewiczem, pozwolą mi skutecznie wspierać firmę i pozostałych członków zarządu w realizacji przyjętych planów biznesowych – mówi Marcin Bójko, dyrektor finansowy LPP.

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowej. Od 30 lat z sukcesem projektuje i sprzedaje swoje kolekcje i akcesoria w Polsce i za granicą. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay, których oferta dostępna jest dziś w sprzedaży stacjonarnej i online na 40 rynkach na świecie. Spółka posiada sieć blisko 2500 salonów o łącznej powierzchni ponad 2 mln m2 i każdego roku dystrybuuje produkty na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę, tworząc miejsca pracy dla 43 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.